HAAGSE DOMINICUS

oecumenische geloofsgemeenschap voor nieuwe bezieling

< TERUG NAAR GROENE DOMINICUS

Groen geloven (PKN Wijkgemeente Den Haag West)

Twee bezinningsavonden in de Veertigdagentijd

Groen denken en doen – je kunt er niet meer omheen. De problemen rond milieu en klimaat hebben zich in de loop van de tijd verscherpt. Duurzaamheid staat in onze samenleving hoog op de agenda. Daarmee worden ook geloof en theologie en spiritualiteit uitgedaagd.

Trees van Montfoort gaat in haar boek ‘Groene Theologie’ (theologisch boek van het jaar 2019) deze uitdaging aan. Bijbelverhalen herleest ze met een groene en frisse blik. Ze stelt de vraag wat theologie bij te dragen heeft aan de discussie over ecologie en duurzaamheid. Ze behandelt een aantal theologes die op creatieve wijze met deze vragen bezig zijn. Naar haar idee heeft de kerk een eigen geluid in te brengen.

Ik heb haar boek in het najaar gelezen en ben het nu aan het herlezen. Ik word erdoor geraakt, geboeid en in beweging gebracht. Graag wil ik in twee avonden in de Veertigdagentijd (als tijd van bezinning op onze levensstijl) daar iets van doorgeven. Natuurlijk kunnen we in twee avonden niet het hele boek behandelen/rechtdoen, ik maak een keus uit het vele dat ze aanreikt. De eerste avond focussen we daarbij op ‘bijbel en groen’. De tweede avond laten we ons leren door een paar ecotheologes. En natuurlijk gaan we ook met elkaar in gesprek!

Deelnemers hoeven het genoemde boek niet te lezen ter voorbereiding (al mag het natuurlijk wel. In dat geval graag zelf aanschaffen!).

Wanneer en waar: donderdag 12 maart en donderdag 2 april, om 20.00 uur, in de Bergkerk, Daal en Bergselaan 50A.
Kosten: een vrijwillige bijdrage voor de koffie/thee.

Wil je meedoen? Geef je dan bij mij op: me.nijveld@ziggo.nl of 070 779 07 24 // 06 16 733 742

NB: Trees zelf is al vaker in Den Haag geweest, maar zal op dinsdag 26 mei nogmaals komen. Daar zullen we het groene thema ook verbinden met ons maandthema ‘Vrijheid’. Ze komt dan naar buurt-en-kerkhuis Bethel, Thomas Schwenckestraat 28-30, om 14.30 uur. Voor deze middag vragen we om een bijdrage in de kosten à € 7,50.

Groeten,
Martine Nijveld

ds. Martine Nijveld
Fuutlaan 3, 2566 SB Den Haag
Protestantse Wijkgemeente Den Haag-West
Bergkerk, Maranathakerk, buurt-en-kerkhuis Bethel
070 779 07 24 // 06 16 733 742
me.nijveld@ziggo.nl

< TERUG NAAR GROENE DOMINICUS